Pince és padló hőszigetelések, hangszigetelések, vízszigetelések

Pince és padló szigetelésA talajban levő szerkezetek hővesztesége ugyan kisebb, mint az időjárásnak kitett más épületrészeké, de hőszigetelésüket nem lehet elhanyagolni, különösen, ha a pincében kialakított helyiségek emberi tartózkodásra lettek tervezve. A pincefal szigetelése speciális terület, különös képességű anyagokat igényel, melyeknek nagy mechanikai szilárdsággal, alacsony vízfelvétellel rendelkeznek és időtállóak.

Mivel a pincéket legtöbb esetben nem fűtik, számolnunk kell a hideg földszinti padlókkal, mely nemcsak energiaveszteség szempontjából kedvezőtlen, de hőérzeti problémákhoz is vezethet, az esetleges penészesedés kockázatáról nem is beszélve. Célszerű még az építés során a födémszerkezetbe elhelyezett terhelhető hőszigeteléssel megoldani ezt a problémát.

A fűtetlen és fűtött terek közötti padlóknál, födémeknél tehát nem a hangszigetelés az elsődleges feladat, hanem a hideg oldal felől elhelyezett megfelelő vastagságú hőszigetelés.

A „belső” szintközi födémeknél, melyek fűtött tereket választanak el, a hangszigetelés, kiemelten a lépészaj szigetelés a fő feladat.