Lapostető hőszigetelések, vízszigetelések

Lapostető szigetelésLapostető megoldásokkal tipikusan ipari csarnokok, raktárépületek, bevásárlóközpontok, sportcentrumok, szórakoztató központok, repülőtéri terminálok, vagy garázsok esetében találkozunk. Hatékony  szigetelésével az épületek üzemeltetője energiát és pénzt takaríthat meg, növelheti az épület akusztikai komfortját és tűzbiztonságát. A lapostetők hőszigetelésére kétféle módszer ismert: az egyenes és a fordított rétegrend.
Az egyenes rétegrend esetében a vízszigeteléssel védjük meg a hőszigetelést a nedvesség káros hatásától, és a csapadékvíz elleni szigetelés van legfelül. Fordított rétegrend esetében  a nedvességálló hőszigetelés alatt, védetten helyezkedik el a vízszigetelés.
A lapostető szigetelések tovább csoportosíthatók igénybevételük szerint. Lehet járható, nem járható, járműforgalomnak kitett, vagy akár zöldtetős megoldás. Kategorizálhatjuk továbbá  a teherhordófödém típusa szerint is (trapézlemez, vasbeton stb.)
A lapostetőkre hulló csapadék pangóvizek kialakulásához vezethet, melynek elvezetéséről gondoskodni kell. Lejtésmentes tető nem készíthető. A tetőfelület szerkezetétől és funkciójától függően pontralejtéssel, vagy vonalra lejtéssel készülhetnek a lejtéskialakítások.