Homlokzati hőszigetelések és külső falszigetelések

Homlokzati hőszigetelésA homlokzat az épület külső burkolatának legnagyobb felülete. Egy szigeteletlen ház esetében a homlokzat a ház teljes hőveszteségének akár 30%-áért is felelős lehet. A hőveszteség a homlokzat megfelelő szigetelésével megelőzhető.
A homlokzati hőszigetelés a falakon fellépő hőveszteséget minimalizálja, megvédi a ház szerkezetét a légköri hatásoktól (pl. fagy, magas páratartalom, hőmérséklet ingadozások), csökkenti a nedvesség és a penészesedés kialakulásának kockázatát a falak belső felületein, hangszigetelést és tűzvédelmi szigetelést nyújt.
Irodaházak, középületek közkedvelt homlokzatképzési formája a hátul szellőztetett légréteges szerkezet. A burkolat lehet mázas kerámia, fémlemez, műanyag tábla, vagy akár kőlap, melyek feladata, hogy ellenálljon a külső mechanikai-és időjárás okozta hatásoknak. Ezek mögött alul-felül nyitott légréteg található, amelyben a levegő a kürtőhatás következtében általában felfelé áramlik. E mögött van a teherhordó szerkezet és a rögzített hőszigetelés.
Napjaink egyik legnépszerűbb homlokzati hőszigetelési eljárása a vakolható homlokzati hőszigetelő rendszer alkalmazása, melyet az angol elnevezés rövidítését használva gyakran csak ETICS-ként nevezünk (External Thermal Insulation Composite Systems). Lényege, hogy a csupasz téglafalra a szigetelőlemezek ragasztóval és mechanikus rögzítőkkel (dübelekkel) kerülnek rögzítésre, amit vékonyvakolattal fednek be. A vakolat az építtető által megálmodott színben festhető.
Az acél falkazettás profillal rendelkező átszellőztetett homlokzat, elsősorban ipari csarnokok oldalfalán alkalmazott szigetelési mód. A falak szigetelésekor a kőzetgyapot lemezeket egymáshoz pontosan összeillesztve kazettákba helyezik.