Födém és álmennyezet hőszigetelések, hangszigetelések

Födém és álmennyezeti hőszigetelések, hangszigetelésekA garázsok, pincék, alagsorok, parkolók stb. teherhordó szerkezetei, azaz az „alulról hűlő födémeknek” az energiafelhasználás szempontjából kifejezetten fontos a megfelelő hőszigetelése. Hőszigetelés nélkül a fűtetlen helyiség feletti szint hővesztesége magas. A megfelelő mennyezetszigetelés jelentős hatással van az épület energiahatékonyságára.

A felfelé hűlő födémek jellegzetes példája a zárófödém, illetve padlásfödém. A felfelé hűlő födémeket célszerű a felső hideg oldalukon hőszigetelni. A szerkezet kialakítása attól függ, hogy milyen igénybevétel várható a hőszigetelt oldal felső felületén.

Ha a felfelé hűlő födémen - esetenként karbantartási vagy tárolási céllal közlekednek, akkor lépésálló hőszigetelés alkalmazunk, vagy a hőszigetelést párnafák közé helyezzük be. A hőszigetelés felett szilárd teherelosztó felületet kell kialakítani pl. OSB lapból. A teherelosztó felület előnye továbbá, hogy könnyebben takarítható a csupasz kőzetgyapot felületnél. 

Nem járható kialakítás felfelé hűlő födémek esetén általában akkor fordul elő, ha a hideg oldali tér, a padlástér teljesen zárt. Ilyenkor a hőszigetelés mechanikai igénybevétele nem várható.