Kőzetgyapot

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot természetes szigetelőanyag, több, mint 97%-a bazalt, emellett a gyártása során diabázt és dolomitot használnak fel. Újrahasznosításra alkalmasak. Hővezetése meglehetősen kicsi, így szigetelőanyagként kiválóan működik, az energiahatékonyságot nagymértékben javítja. Hőszigetelő képességük mellett igen jó hangszigetelő anyagok, mely nyitott és sűrű szálszerkezetüknek köszönhető, ezért forgalmasabb, zajterhelésnek kitett helyeken kiváló választás. 
Kiváló páraáteresztők, páradiffúziós ellenállásuk közel megegyezik a levegő páradiffúziós ellenállásával µ = 1. 
A1-A2 tűzvédelmi osztályba tartoznak, égve nem csepegnek, olvadáspontja 1000 Celsius fok felett van, vagyis gyakorlatilag tűzálló, gátolja a tűz terjedését, és védelmet képes biztosítani a szerkezeteknek. A kőzetgyapot nem tömörödik, nincs hőmozgása, nem zsugorodik, így az illesztéseknél a későbbiekben sem jelentkeznek rések, vonalmenti hőhidak az anyag zsugorodásának következtében. 
Lemezben és szigetelőpaplanok formájában, széles mérettartományban kaphatók, akár kasírozott kivitelben is. Felhasználási területe rendkívül szereteágazó. Kívül-belül alkalmazhatók lapostetőknél és magastetőknél, homlokzaton, padlózatban, lépészaj szigetelésére, válaszfalaknál, üregek kitöltésére.
Gyakran alkalmazzák hőszigetelés mellett hangszigetelésre is, erre a célra ugyanis kiváló tulajdonságokkal bírnak, hidrofóbizáltak, ettől függetlenül a nedvesedéstől óvni kell, lábazatba, fordított rétegrendű tetőkben nem alkalmazhatók.